Super Details

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, consumul de peste in Romania a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii 12-13 ani. Conform informatiilor oficiale, acesta a crescut de la 6,5 kilograme/ locuitor/an la 8,5 kilograme. Cu toate acestea, Gheorghe Stefan, directorul general al Directiei Generale Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, considera ca cifra reala ar putea fi chiar mai mare, situandu-se in jurul valorii de 12-13 kilograme, daca luam in calcul si pestele prins de pescari, care nu este inclus in statisticile oficiale.

In prezent, se estimeaza ca in Romania se consuma aproximativ 140.000 de tone de peste anual. Totusi, doar 25% din aceasta cantitate provine din peste autohton, restul fiind peste oceanic importat. Gheorghe Stefan subliniaza preferintele crescute ale consumatorilor pentru pestele cu mai putine oase si cel care este potrivit pentru a fi servit in restaurante.

In ceea ce priveste procesarea pestelui, tot acesta mentioneaza o dezvoltare semnificativa a procesatorilor din industria piscicola, care asigura supermarketurile cu produse din peste procesate fabricate in Romania. Cu toate acestea, el atrage atentia asupra faptului ca aproximativ 75% din consumul total de peste al tarii provine din importuri de peste oceanic.

In ceea ce priveste potentialul de crestere, Gheorghe Stefan subliniaza ca Romania importa doar materie prima pentru produsele pescaresti procesate, cum ar fi crap si pastrav, in timp ce restul importurilor constau in peste oceanic. El adauga ca, desi Marea Neagra este considerata o mare saraca in peste, exista si aici capacitati de crestere pentru productia de crap.

Datele statistice arata ca romanii consuma de aproape trei ori mai putin peste decat media Uniunii Europene, estimata la 22,5 kilograme/ locuitor intr-un an. Totusi, exista variatii semnificative in consumul de peste intre tarile UE. Romania se situeaza intr-o pozitie intermediara, in timp ce in Bulgaria si Ungaria consumul este de aproximativ 2,5-3 kilograme pe an. In comparatie, Portugalia si Spania inregistreaza cifre mult mai mari, cu 76 si respectiv 60 de kilograme de peste/ locuitor/ an. In topul tarilor consumatoare de peste se situeaza Islanda si Japonia cu 90 si respectiv peste 130 de kilograme pe locuitor pe an.

SURSA: https://economedia.ro/

ALTE ARTICOLE

S-AR PUTEA SA ITI PLACA

×